top of page
Foto van schrijverdevriezedavid

Sheela Farm in Vilt


Volledig artikel via deze link


Sheela Farm: “Ik wil de mensen laten zien waar hun vlees vandaan komt”

Als zestienjarige kreeg David Devrieze (28) het aanbod om enkele maanden een kudde Belgisch Witblauw te verzorgen. Zonder achtergrond in de landbouw stortte hij zich op dit avontuur en kreeg de boerenmicrobe stevig te pakken. Twaalf jaar later runt hij een vooruitstrevend bedrijf met de Schotse Hooglander als boegbeeld. In deze eerste aflevering van onze zomerreeks over jonge boeren zoeken we hem op.

5 JULI 2024Yer Hanssens


“Zonder jonge boeren gaat het niet.” Op 27 juni kwam Groene Kring met een duidelijk statement tijdens de lancering van hun visietekst ‘Boer & Toekomst’. Maar wie zijn de landbouwers van morgen en hoe gaan ze om met de uitdagingen van vandaag? Elke week brengt VILT een portret van een jonge landbouwer die zich inzet voor het voortbestaan van de sector.

De jonge David begon zijn landbouwcarrière uit interesse en plezier. Hij kocht schapen om zelf te kweken en mestte jaarlijks een kudde Belgisch Witblauw af. Dat combineerde hij met een studie Agro- en Biotechnologie aan de hogeschool waar hij heel wat technische achtergrond opdeed.

Ondertussen is hij al vier jaar de trotse eigenaar van de Australisch klinkende Sheela Farm. En dat is niet toevallig. “Na mijn studies heb ik alles verkocht en ben ik naar Australië vertrokken. Daar heb ik op verschillende boerderijen gewerkt en merkte ik meteen dat ik in de sector verder wilde,” vertelt de landbouwer uit Rumst.

Op vraag van de samenleving

Op Sheela Farm sijpelt de persoonlijke filosofie van David sterk door. “Ik ben van nul gestart en kon mijn eigen wensen afstemmen op de publieke opinie.” De bedrijfsvoering sluit inderdaad aan bij de politieke stroom die voor een meer extensief model pleit. “Met subsidies beslist de overheid wat landbouwers zullen doen. En wat beleidsmakers willen, gaat hand in hand met wat het publiek wil. Op dat vlak zit ik dus wel goed.”

“Dat is anders bij boeren die twintig jaar geleden investeringen hebben gedaan op basis van de mentaliteit van die tijd, want de idee is ondertussen stevig veranderd. Dat is niet hun schuld. Ik begrijp dus volledig dat ze willen verder doen wat ze aan het doen zijn, zodat ze hun inkomen kunnen garanderen.”

Als we over dertig jaar kampen met voedseltekorten, gaan ze wat ik doe te extensief vinden. Dan zullen ze zeggen: ‘Hé smeerlap, je kan dubbel zoveel produceren op dezelfde grond.’

David Devrieze

Doordat David zijn bedrijf helemaal zelf heeft opgebouwd, hoeft hij zich niet te bekommeren om afbetalingen van eerdere eigenaars. Een luxe in de sector, maar daar staat wel tegenover dat hij ook niet kon rekenen op een klantenbestand dat door de jaren heen werd opgebouwd. “Ik doe al mijn marketing zelf. Alle klanten hebben hun weg hierheen gevonden via de website of sociale media. Ik zit zelfs op TikTok”, lacht hij.

Ook de kracht van mond-tot-mondreclame is onmiskenbaar bij een nicheteelt als deze. Elk jaar ziet David de verkoop van de vleespakketten stijgen. Daarnaast levert hij aan drie lokale restaurants, wat zijn bereik en reputatie verder versterkt. En om het hele jaar vlees te kunnen aanbieden, maakt hij burgers om te verkopen op markten en evenementen.

Langzaam maar duurzaam

Dat David inspiratie haalde uit zijn tijd in Oceanië, zie je aan de manier waarop hij zijn dieren houdt. De ruim 80 runderen lopen bijna het hele jaar buiten en mogen zelfs gaan grazen in natuurgebied De Reukens onder het toezicht van vier exmoorpony’s.

Naast 40 Schotse Hooglanders en 40 Hereford-moederdieren, houdt hij ook zo’n 150 schapen van het Engelse Texelaarsras. Volgens hem is dat de meer robuuste versie van het bij ons bekende schapenras. Moris, een vrolijke hond, loopt graag rond de lammetjes en wisselt dit toertje af met een bezoek aan de mobiele kippenstal.

Alles staat hier in het teken van extensief beheer. “Ik slacht maar twee keer per jaar, zodat ik de begrazing kan afstemmen op de seizoenen en de dieren kan afmesten op kwaliteitsvol gras”, klinkt het bij de jonge boer. “En doordat ik het hok van de kippen kan verplaatsen, benut ik telkens een ander stuk van het grasland rond ons huis.”

NIEUWS

31 MEI 2024

David neemt ook nog andere maatregelen om de vleesproductie zo duurzaam mogelijk te maken. Met het project ‘Zonneboeren’ zal Sheela Farm bijvoorbeeld de hulp van de buurt inschakelen om de koelinstallatie voor de burgers energieneutraal te maken.

“We leggen ook houtkanten, akkerranden en bloemenzones aan en de grond van de akkerbouw wordt niet geploegd. Daar heb ik altijd sterk in geloofd. Het zorgt voor een gezonder bodemleven, betere waterdoorlaatbaarheid en snellere opwarming van de grond.”

Plezier in het vak

David is zich bewust van zijn plaats als boer in de maatschappij. “Ik houd soms opendeurdagen, er komen scholen en stagiairs langs en ik schrijf zelfs af en toe een blogpost op de website. Dat hoort er nu éénmaal bij, als lokaal bedrijf. Ik vind dat ik de mensen moet laten zien waar hun vlees vandaan komt.”

Om een nog realistischere blik achter de schermen te bieden, zal je in de toekomst ook in een vakantieverblijf op de boerderij kunnen verblijven. Met het toevoegen van die verbredingen hoopt de jonge ondernemer ooit volledig van de landbouw kunnen leven. “Ik vind het gewoon oprecht heel plezant, de boerenstiel.”

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarii


bottom of page