Fluffy cows grazen momenteel op De Reukens “Deze dieren houden het verwilderde gras kort”
Aartselaar -
Dat ANB een deel van het natuurgebied De Reukens met omheiningen en prikkeldraad voor het publiek afsloot, zorgde eerst voor heel wat negatieve reacties. Ondertussen staan op het afgesloten terrein een aantal koeien en is het onbegrip bij velen veranderd. Ook milieuschepen Hans Cops (Groen) vindt het een goed idee
Schepen Cops krijgt van boer David tekst en uitleg over de dieren en de plannen met het grasland. — © JW
David Devrieze (27) kreeg van het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) de toestemming om zijn koeien op een grasland in De Reukens te laten grazen. Dertien volwassen dieren (waarvan één stier) en drie kalfjes grazen momenteel op het terrein met een grootte van twintig hectare aan de oostkant van het natuurgebied.
David woont momenteel in buurgemeente Reet maar zijn ouderlijke woning aan de Pierstraat grenst aan De Reukens. Naast de woning ligt ook veel weiland maar David was wel nog op zoek naar meer vers gras voor zijn dieren. Vooral voor zijn Schotse Highlandkoeien zou een uitbreiding van grasland om te grazen immers ideaal zijn.
Nadat ANB een deel van De Reukens afgerasterd had nam David contact met hen op. Ze kwamen tot een akkoord waarbij het agentschap het absolute zeggenschap over het terrein blijft behouden en de plannen in de toekomst blijft uitstippelen. Sinds kort grazen de wollige bruine dieren er dat het een lieve lust is.
“Wandelaars die nu misschien een ommetje op het uitgestrekte gebied moeten maken zijn ondertussen wel gecharmeerd door het beeld”, zegt schepen Hans Cops. “Vooral het feit dat momenteel ook drie kalfjes bij de kudde rondlopen zorgt voor een mooi zicht.”
“Blijkbaar zijn deze dieren ook bekend als ‘fluffy cows’. Het zijn Schotse Highlanders die amper of niet in de stal staan en echt wel winterhard zijn. Bij slecht of zelfs bar weer draaien ze zich met de rug naar de wind. Hun dikke vacht zorgt voor voldoende bescherming.”.
Vleeskoeien
Of de dieren hier voor lange tijd blijven staan is niet zeker. “Het is de bedoeling dat ze het wilde gras kort houden”, zegt David Devrieze. “Momenteel gaat het om verwilderd gras maar het zou in de toekomst een mooi weiland moeten worden. De dieren moeten en mogen ook niet bijgevoederd worden en het land mag ook niet extra bemest worden. Daardoor is dit project nuttig in het probleem rond stikstof.”
Het aantal dieren op het ruime terrein zou in de toekomst nog verhogen. Volgens Devrieze gaat het niet om melk- maar om vleeskoeien. “Dieren die niet optimaal zijn om mee verder te kweken worden geslacht voor het vlees. Het is misschien een goed idee om opgenomen te worden in de Aartselaarse lijst met producten van de ‘korte keten’. (JEF WIJCKMANS)
www.facebook.com/SheelaFarm
Comments